Petrina Haak


Deze maand staat in de schijnwerpers Petrina Haak. Zij is moeder van 2 biologische kinderen en 3 bonuskinderen van haar man. Petrina is opgegroeid in een gezin met een psychisch zieke ouder. Heel lang liep zij op verschillende gebieden van haar leven tegen belemmeringen aan. Totdat Petrina hoorde dat ze een KOPP kind is. Nadat ze met hulpverlening aan haarzelf heeft gewerkt is zij zich hierin gaan verdiepen en sinds kort  is zij een eigen coachingspraktijk gestart onder de naam: Echt-leven.

Geen dromen als kind

Petrina weet niet meer hoe zij als kind droomde, dit heeft er mee te maken dat zij is opgegroeid in een gezin met een psychisch zieke ouder. Mede door de rol die zij aannam in dit gezin, haar karakter, haar eigenschappen en haar gevoeligheid, is zij volledig haar dromen verloren. Wanneer ze nu terug kijkt weet ze ook oprecht niet iets te noemen wat ze toen wilde of waarnaar ze verlangde. Vooral omdat als ze daaraan terug denkt, ze zo weer voelt hoe vast ze zat. Ze durfde of kon niet meer geloven dat er ooit iets anders voor haar was weg gelegd dan: ‘Niets zijn, niets kunnen en nergens toe dienen’. Ze is zich al heel jong waardeloos gaan voelen. Ze weet wel wanneer zij zich fijn voelde. Dat was op school, wanneer ze nieuwe dingen kon leren. En ook als ze dit ging naspelen en dit in spel aan anderen ging overbrengen.

Opleidingen

Na de middelbare school heeft Petrina eerst een verkoop opleiding gedaan. Daarna heeft ze jaren gewerkt in de winkel als verkoopster. Na lang zelf therapie te hebben gevolgd om zichzelf te leren omarmen zoals zij is, met haar talenten, haar sterke eigenschappen maar ook haar zwakke eigenschappen, kwam ze erachter dat ze veel talent heeft die ze wilde gaan inzetten. Hierdoor is zij zich in 2016 gaan richten op psychologie. De opleiding Praktische Psychologie heeft zij afgerond. Op dit moment is ze bezig met de opleiding: HBO Toegepaste Psychologie om hier nog verder in te groeien. Wat geniet ze ervan dat ze nieuwe dingen kan leren en dat ze ruimte heeft om zichzelf te kunnen ontwikkelen.
Al best lang voelde Petrina dat ze mensen wilde helpen vanuit een eigen praktijk. Ze wist al toen ze haar opleiding Praktische Psychologie volgde, dat ze niet in een organisatie mensen wilde coachen/begeleiden. Daar ontstond eigenlijk al het idee dat ze voor zichzelf wilde beginnen. Toch hield ze dit nog een tijd van zich af, als iets voor de toekomst. En nu in 2018 heeft ze deze keuze eigen durven maken en heeft zij haar eigen praktijk Echt-leven.

Eigen praktijk Echt-leven

Petrina legt uit waarom zij juist heeft gekozen voor de naam Echt-levem: ‘Omdat ik zelf heb ervaren hoe zwaar het leven kan zijn als je niet echt durft, of kan leven. Zelf heb ik jaren moeten overleven. Ik dacht ook echt dat ik niet anders kon en dat ‘dit’ het nu eenmaal was. Jaren die mijn energie opslokte, waarin ik mezelf klein hield en eigenlijk voor zoveel dingen angst had. Nu ik daar uit ben, en daarop terug kijk zie ik nog meer hoeveel dit met mij deed. Maar ook dat dit niet leven was zoals het voor mij bedoeld was. Toen ik aan de slag ging om mijn eigen praktijk op te zetten heb ik echt een zoektocht gehad naar welke naam nu duidelijk maakt welke transformatie er mogelijk is.
Door een tekst uit de Bijbel, namelijk: Johannes 10:10 waarin staat: De dief komt alleen maar om te stelen, te slachten en verloren te laten gaan; Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed, kwam ik uiteindelijk bij de naam Echt-leven. Ik heb het leven ontvangen, en alle overvloed. Na heel wat jaren worstelen durf ik het leven dat mij gegeven is echt te leven. Daardoor kom ik in beweging. Mag ik zoveel zegeningen ervaren in mijn leven. Ik heb de onrealistische angsten van mij af kunnen slaan, mijn hechting kunnen laten groeien en kan weer verbinding maken en mij veilig voelen en daarnaast maak ik mezelf niet meer klein. Ik heb het leven ontvangen. Ik leer het leven te leven. Ik mag: Echt-leven! En dat is wat ik iedereen gun.’

logo van Echt-Leven

Het logo heeft ze zelf getekend en Petrina vertelt hierover: ‘ik wil warmte uitstralen, maar ook dat leven mogelijk is. Altijd! Welke bodem er ook is in de omgeving waar jij moest opgroeien of nu nog groeit. Dat deed mij denken aan een klaproos. Ze kunnen mij zo verrassen en stil maken. Wat een schoonheid hebben ze in zich. En op de meest dode plekken. In een bodem dat het voor iedereen onmogelijk lijkt dat daar iets groeien kan. Daar staan ze te stralen, schitterend en kwetsbaar. Echt! Dit is de reden dat ik gekozen heb om klaprozen te tekenen. Op mijn kwetsbare manier, warm, niet perfect maar schitterend op zijn eigen manier.’

De doelgroep van Echt-leven

De doelgroep waar Petrina mee werkt zijn volwassenen die zijn opgegroeid met één of beide ouders die een psychisch probleem hadden of hebben. Deze groep mensen groeit gestaag door. Steeds meer mensen ondervinden een psychisch probleem in hun leven of voor een periode of wel chronisch. Veel van deze mensen zijn ouders. Het opgroeien in een gezin waarbij één of beide ouders psychische problemen ondervinden geeft hele andere uitdagingen in het leven. Vaak ondervinden deze kinderen moeite en problemen, maar heel veel van deze kinderen vinden nooit hun weg naar de hulpverlening. Ze zijn namelijk goed geworden in het overleven. Ze moesten wel! Wanneer deze kinderen volwassen worden kunnen ze op verschillende gebieden in hun leven ervaren dat ze vastlopen. Bijvoorbeeld in het ouderschap of in relaties. Deze mensen wil zij begeleiden om van overleven naar Echt-leven te gaan. Door het verhaal van hun leven in kaart te laten brengen, door actief te  luisteren en reflecterende vragen te stellen, maar ook door gedragspatronen bloot te leggen waardoor ze belemmerd worden wil ze mensen begeleiden naar een leven waarbij hun verleden niet meer hun toekomst bepaalt.

Drijfveren

Haar drijfveren om juist met deze doelgroep te werken is dat zij mensen, die opgegroeid zijn in een KOPP gezin (Kind van Ouder met Psychische Problemen) een voorsprong wil geven in vergelijking met zichzelf. Juist doordat ze heeft ervaren dat er in de hulpverlening (nog) niet altijd op adequate wijze begeleiding geboden wordt. Als KOPP kind heb je namelijk geen diagnose, iets waar veel mee gewerkt wordt in de hulpverlening. Hierdoor krijg je vele diagnoses die eigenlijk niet volledig passen, maar enkel een deel van je symptomen overlappen. Dit kan ook juist je proces belemmeren. KOPP kind zijn is geen diagnose maar een definitie van een groep mensen die (vaak) op latere leeftijd last krijgen van schade in de kinderjaren. Er is nog niet veel bekendheid in Nederland rondom de term KOPP kind. Toch vallen onder deze term zoveel mensen. Als je alleen al na gaat hoeveel ouders er een (postnatale) depressie doorstaan, verslaafd zijn, burn out raken. Dan is dit een doelgroep die groeit en vooral ook een doelgroep die het nodig heeft om gezien te worden. Ik wil mij dan ook richten op deze onderbelichte, maar zo waardevolle doelgroep.
Wanneer iemand zelf tot waardevolle inzichten komt in een gesprek, waardoor het opeens een nieuw licht op een bepaalde situatie kan, of durft, te werpen, dan is Petrina blij en dankbaar dat ze dat vertrouwen krijgt en vindt ze het waardevol om dat mee te mogen maken. Het is een verrassend proces om te zien hoe mensen echt veranderen wanneer ze stappen kunnen zetten. Het is zo belangrijk om een plek te hebben waar je kwetsbaar en echt durft te zijn. Om ergens te mogen oefenen en daardoor te groeien. Ja, dat geeft haar veel energie!

Talenten

De talenten van Petrina van het kunnen luisteren naar een ander, verbinding kunnen en durven te maken,  en daarbij zonder oordeel kunnen te blijven, zijn talenten die zij inzet in haar werk.  Daarnaast gebruikt ze haar creativiteit en haar talent om kennis te verwerven en dit ook op een toepasbare manier over te dragen aan anderen. Veel talenten in haar werk kan ze juist inzetten omdat ze er eerst zelf mee aan de slag is gegaan en ze op waarde moest leren schatten. Nu is het precies DAT wat zorgt dat ik al hier mag belanden, werkend in mijn eigen praktijk.
Het maakt haar stil te beseffen waar ze vandaan komt, ze vertelt hierover: ‘dat juist ik, met al de ervaringen die ik heb, nu mag uitdelen wat ik eerst zelf mocht ontvangen. Dat Hij mij leven gaf, ja ook exact bij de ouders waar ik ben opgegroeid. Met een reden en een bedoeling. Hij gaf mij niet zomaar een beetje leven. Nee Hij gaf mij leven in overvloed. Zodat ik alles heb om echt te kunnen leven. Wat ben ik dankbaar dat ik, met Hem, het proces van mijn leven aandurfde. Hij andere mensen op mijn pad brengt met dezelfde reden. Ik mag ontvangen, elke dag weer, zodat ik uit kan delen. Zonder dat ik er zelf door verlies. De Heere is mijn Herder, mij ontbreekt niets (Psalm 23:1).’

Haar droom op dit moment

Op dit moment droomt Petrina ervan om haar diploma van HBO Toegepaste Psychologie in ontvangst te mogen nemen, en dat ze in haar praktijk nog meer mensen mag begeleiden naar echt leven. Ook droomt ze ervan om voor groepen workshops te geven of om een event te organiseren.
Tot slot heeft Petrina voor jou een tip: ‘Het is ook voor jou mogelijk om echt te gaan leven. Alles voor een echt leven zit al in jou! Wanneer het je lukt, dan zal je merken dat je een positieve schakel wordt tussen de verschillende generaties. Zowel naar de kant van je ouders, als (mogelijk) ook naar de volgende generatie. Ja ik wens jou echt leven waarbij je verleden je toekomst niet bepaalt.’
Heel erg bedankt voor jouw bijdrage, Petrina, ik vind het heel erg leuk dat je jouw uniekheid en waardevolle momenten in jouw werk wilde delen. Wil jij ook een bijdrage leveren aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar: johanneke@waardevolenuniek.nl
 
 

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

4 reacties

    1. Dank je wel Aritha! Enne als jij een keer in de schijnwerpers wilt ben ook wel benieuwd naar jouw verhaal en de waardevolle genietmomenten in jouw werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant