“Jouw liefdestaal en de liefdestaal van je partner kunnen net zo van elkaar verschillen als Chinees van Nederlands. Hoe jij ook je best doet jouw liefde in het Nederlands te uiten, als je partner alleen Chinees verstaat, zal jij nooit weten hoe je elkaar lief kunt hebben. (..) Er zijn vijf liefdestalen: positieve woorden, samen zijn, cadeaus krijgen, dienen en lichamelijk contact. (..) Een volle emotionele liefdestank is net zo belangrijk voor het huwelijk als het juiste oliepeil voor een auto.
Wauw, inspirerende woorden van Gary Chapman in zijn boekje de vijf talen van de liefde. Wat is eigenlijk mijn liefdestaal en de liefdestaal van mijn man? Ja, ik weet het eigenlijk wel.. Maar doe ik ook echt mijn best om de liefdestaal van hem te spreken? Of heb ik toch snel de neiging om in mijn eigen liefdestaal te spreken? Ik ben zelf wel van de positieve woorden en ik vind het ook heel fijn om een ander positieve woorden te geven. Maar als hij een andere liefdestaal heeft, dan vind hij het wel leuk, die positieve woorden, maar niet heel speciaal. En hoe zit het met mijn kinderen? Weet ik de liefdestalen van hun eigenlijk wel?
Ik besloot mijn oudste dochter het maar eens te vragen, tijdens een gezellig momentje dat we samen heerlijk op de bank zitten:
“wat vind je leuker? cadeautjes krijgen of samen iets leuks doen?”
“Cadeautjes krijgen natuurlijk!” antwoordde ze meteen. “tja, welk kind wil dat nu niet?”
Daarom de vraag: “wat vind je leuker? cadeautjes krijgen of complimenten?”
“Complimentjes krijgen mam, dat is toch veel leuker?”
Kijk, daar kunnen we iets mee! Aangezien mijn liefdestaal ook bevestigende woorden is… Of maak ik me er dan wel heel gemakkelijk van af? Ik vind het wel leuk om me daar de komende tijd wel meer in te gaan verdiepen. Ze is wel iemand die vaak iets voor mij of mijn man maakt, maar ze is ook wel van het geven van complimenten. Misschien zijn dit wel haar liefdestalen.
Heerlijk om dan s avonds tijdens het eten haar te horen zeggen: papa wat vind u leuker? Werken of een boom omzagen? Tja, wat zeg je dan? 🙂
Wat is jouw liefdestaal? Waardoor heb jij het gevoel dat jouw liefdestank weer gevuld word? Als een ander jouw cadeaus geeft, of vind je lichamelijke aanraking fijn? Of houd je van onverdeelde aandacht krijgen? Of vind je het heerlijk om iets voor een ander te doen of vind je het fijn wanneer een ander iets voor jou doet? Wat zijn voor jou waardevolle momenten?
Een goed gevulde liefdestank van jezelf is heel waardevol. Maar een goed gevulde liefdestank van je partner of van je kinderen ook.
Wat is de liefdestaal van je partner? Wat is de liefdestaal van je kinderen?
Wil je weten wat jouw liefdestaal is? Vul dan hier de test in.
Ik vind het ook heerlijk om anderen bevestigende woorden te geven, daarom als afsluiting van deze blog:
Reageer