Deze maand staat in de schijnwerpers: Jasperina Dijkstra. Zij is moeder van 4 kinderen en oma van 11 kleinkinderen. Ze is werkzaam als psycho- pastoraal begeleider bij Tsephirah. Zij heeft vanaf haar PABO periode tot enige jaren geleden kinderverhalen en columns in de Elisabethbode verzorgd. Boeken die zij heeft geschreven zijn: Heb jij dat ook wel eens, Hij laat je niet vallen en Vertel het door.
Als kind wilde Jasperina juf worden en de zending ingaan. Dit leek haar ‘het einde’. Dat is eerste gelukt, maar de zending heeft ze niet gehaald. Het juf zijn zit haar in het bloed. Kinderen onderwijzen, zodat ze hun weg in het leven en in de maatschappij kunnen leren vinden vindt ze fijn om te doen. Het leren ging haar niet altijd gemakkelijk af, maar omdat ze een doorzetter is, is het haar toch gelukt en heeft ze jaren voor de klas gestaan. De kennis en ervaring die ze toen heeft opgedaan, komt nu in haar werk nog steeds van pas. Na een sabbatsjaar rondom haar 55ste jaar en toen alle vier de kinderen het huis uit waren, is ze theologie gaan studeren. Daarna heeft ze, mede als specialisatie voor haar diploma BA theologie, de opleiding Pastoraal hulpverlening gedaan.
Haar eigen praktijk Tsephirah
Over het starten van haar huidige eigen praktijk vertelt Jasperina: ‘Na 8 jaar studie was ik theoloog BA, pastorale hulpverlener en 63 jaar geworden. Tja, wat kan je daarmee doen? Een aantal mogelijkheden vielen direct al af. Zo was ik (vast) te oud om als nog de zending in te gaan en vond ik mezelf niet geschikt om nog voorganger van een gemeente te worden. Omdat ik regelmatig mensen sprak die met levens- en geloofsvragen worstelden en/of moeiten in hun huwelijk ervaarden, groeide het verlangen om met mijn opgedane kennis anderen te gaan helpen. Toen de eerste cliënt zich meldde, was mijn praktijk geboren.’
De naam van haar praktijk is ‘Tsephirah’, Jasperina legt uit wat dit betekent en waarom ze voor deze naam gekozen heeft: ‘Tsephirah is een Hebreeuws woord en betekent letterlijk: sieraad, diadeem, kroon, krans en komt voor in Jesaja 28:5. De Heer wil zelf de diadeem/kroon zijn voor zijn volk. Hij wil hen uit de Ballingschap halen en weer ‘in eer herstellen’. Zo wil de Heer ook de mensen die problemen hebben, trauma’s hebben opgelopen, het niet meer zien zitten…, mensen wiens ‘eer’ hen is afgenomen door welke actie dan ook… weer in ere herstellen. Ik mag daar aan meewerken en ik voel me erg bevoorrecht, dat ik dat mag doen!’
Jasperina begeleidt mensen die vast zijn gelopen in hun huwelijk, in hun geloof en/of in de maatschappij. De gesprekken duren gemiddeld ander half uur (en soms langer). Omdat ze ruim de tijd neemt om met de cliënten te bidden vind ze het niet gepast om die tijd van de gesprekstijd af te houden.
Haar specifieke doelgroep zijn (gelovige) partners van (meestal) mannen met autisme. Haar echtgenoot heeft autisme (ASS). Ze zijn daar zelf veel te laat achter gekomen en hun huwelijk is daardoor erg moeilijk (geweest). Door goede begeleiding heeft ze mogen leren hoe met deze problematiek om te gaan. Ze wil op haar beurt, partners helpen om ook hun weg binnen hun huwelijk met ASS te vinden. Dit is vaak een langdurig proces. Ze neemt de tijd voor de verhalen en de gesprekken, maar ook voor het samen bidden. Door verandering in denken en gedrag (cognitieve therapie) en aandacht voor de persoonlijke relatie met de Heer, werken ze aan erkennen, aanvaarden en herstel.
Jasperina geniet er van in haar werk wanneer ze ziet hoe mensen veranderen. Door nare ervaringen kunnen mensen verbitterd raken en als ze dan ziet dat zo’n verbeten of zelfs verbitterd gezicht verandert en zacht wordt, dan vindt ze dat zo mooi. Daar kan ze echt van genieten! Als mensen na, soms een lange tijd, weer zelfstandig verder kunnen en het leven weer aan kunnen vindt ze dat fijn om mee te maken! Dan mag ze zien dat de Heer hen ‘in ere’ heeft hersteld en dat ze weten dat ze er mogen zijn, zoals ze zijn.
Talenten van Jasperina
Talenten die Jasperina inzet in haar werk is haar talent om situaties goed in te schatten, door haar ervaring met autisme voelt ze de ander snel aan, begrijpt ze de cliënte snel, waardoor deze zich serieus genomen voelt. Maar eens een juf is altijd een juf. Zo gaan onderwijs en pastoraat bij haar hand in hand. Haar schrijftalent zet ze in bij het beantwoorden van mails en het schrijven van preken. Ze is de Heer enorm dankbaar dat Hij haar bepaalde mensen heeft toevertrouwd en nog steeds toevertrouwt. Dat Hij vindt dat ze hen kan helpen, ondanks haar fouten die ze heeft en maakt, dat maakt haar dankbaar. De laatste paar jaar (s)preekt ze regelmatig in haar gemeente (de Ambassade in Den Helder). Dat ze dat kan en ook mag doen, maakt haar stil.
Tot slot geeft Jasperina jou als volger van waardevol en uniek de volgende tip:
Als je dromen hebt, moet je er voor gaan. Ieder mens heeft talenten, of ze nu groot zijn of klein! Ontdek die talenten en ga er voor! Het is er nooit te laat voor. Je krijgt altijd een nieuwe kans of opnieuw een kans om je dromen te volgen. Er is geen tweede van ‘jou’ en het zou toch met recht ‘zonde’ zijn als de wereld jou niet leert kennen!!
Jasperina, ontzettend bedankt voor jouw bijdrage aan de rubriek: uniek doen wat bij je past. Wil jij ook een bijdrage leveren aan deze rubriek en iets over je (vrijwilligers)werk vertellen? Stuur dan een mailtje naar: waardevolenuniek@gmail.com en wie weet kunnen we dan binnenkort jouw verhaal lezen!
Prachtig om te lezen! Dank je wel allebe