‘Ameka film kijken‘ een uitspraak die we op moment vaak horen van onze jongste dochter, als groot K3 fan. Ze bedoelt hiermee dat ze graag het liedje ‘handjes draaien’ van K3 wil kijken, in het refrein van het liedje gaat het namelijk over Amerika. Zij weet duidelijk wat ze wel en wat ze niet wil.
Dat is bij onze oudste dochter wel anders. Als ik haar vraag wat voor spelletje wil je gaan doen? Dan zegt ze: ‘dat maakt niet zoveel uit mama.’ Ik vond het ook bijzonder dat ze laatst naar me toe kwam en tegen me zei: ‘mam, ik wil u wat vertellen, we zouden binnenkort naar een concert gaan he? Maar ik wil liever toch niet naar dat concert, dat vind ik zo druk.’ Ik was super trots op haar, dat ze zo eerlijk was en zei wat ze wilde.
Dit deed me denken aan gesprek dat ik laatst had met een coach, dat ging over het ontdekken van wat je zelf nu eigenlijk echt wil. Ik dacht dat ik altijd heel goed kon zeggen, wat ik wel wil, maar nu ik er dieper over nadenk, vraag ik me af, of ik echt wel weet wat ik wil.
Weet jij wat jij wil? Weet jij, wat je echt wil? Weet jij van je partner wat hij of zij wil? Weet jij van je kind wat hij of zij wil?
Wil je ook echt weten wat de ander wil, of vraag je alleen voor de vorm: wat wil jij?
Het is niet altijd even makkelijk, om je echt te verdiepen in de ander en na te gaan wat de ander echt wil. De ander helpen om er achter te komen, wat de ander echt wil.
Bij het schrijven van deze blog, moest ik ook denken aan de uitspraak:
“Kinderen die willen, krijgen voor hun billen!”
Wat gaat er door je heen als jij die uitspraak leest, of hoort? Waar denk je aan? Wat voel je?
Hoe komt het dat jij er op een bepaalde manier op reageert?
Als ik bovenstaande uitspraak lees dan denk ik, oh blijkbaar mag ik dan niets willen. Dat is misschien wel egoïstisch, en dan ben ik te veel met mezelf bezig. Toch weet ik ergens wel wat ik wil.
Misschien is het ook goed om te beseffen, wat is je intentie met het uitspreken van de woorden: ik wil… Gaat het er dan ook om dat alleen datgene gebeurd wat jij wil, of wil je gewoon aangeven wat je wil en daarover ook in gesprek met de ander en de ander oprecht geïnteresseerd vragen: wat wil jij? Zo kun je tijdens een waardevol gesprek met je partner, met je kind of met een vriendin, samen nadenken over:
Wat wil ik?
Wat wil jij?
Wat willen wij?
De uitdrukking roept weerstand op; niks mogen willen voelt alsof je er niet toe doet. Daarom geloof ik in het gesprek aangaan, want ook wat de ander wil is belangrijk.
Wat ik wil? Een beetje minder pijn en iets meer aankunnen. Daarover hoef ik niet in gesprek; nou ja met God misschien!
Mooi hoe je dat verwoord, niks mogen voelt alsof je er niet toe doet. En je doet er wel toe, want jij bent waardevol! Ik zal voor je bidden. Dat je minder pijn hebt en meer aan kan. Daarover kun je volgens mij inderdaad heel goed met God in gesprek.