hoe maak jij het verschil?

Een tijdje terug kreeg ik van iemand een verhaal met als titel ‘hoe maak jij het verschil?’ Het ging over een jongen met het syndroom van down. Dit verhaal deel ik graag met jou.

‘Johnny werkt in een supermarkt. Hij stond aan het eind van de kassaband; bij wijze van service hielp hij de klanten om hun boodschappen die ze zojuist hadden afgerekend in de tassen te doen. Johny is 19 jaar en heeft het syndroom van down. Hij houdt van God, maar heeft niet het gevoel dat hij iets speciaals kon. ‘Nou ja, ik ben maar vakkenvuller’, zei hij. Op een dag ging hij naar een cursus voor medewerkers van de supermarktketen. Het thema was ‘hoe maak jij het verschil?’

Johnny dacht na over die vraag. Wat zou hij nu kunnen doen? Na lang nadenken besloot hij om mensen een mooie gedachte mee te geven: zeggen hoe goed het was om te leven, hoezeer ze er toe deden en hoeveel er was om blij mee te zijn. Elke avond bedacht Johny een spreuk van de dag. Zijn vader zette dit zes keer op een velletje papier. Johnny kopieerde dat 50x en sneed ze in zessen. Op elk van de 300 strookjes zette hij zijn naam. Vanaf toen vulde Johnny niet alleen de tassen, maar als alles erin zat, pakte hij nu ook een strookje van zijn stapel en legde dat bovenin. Dan keek hij de klant aan en zei hij ‘ik heb een mooie spreuk in uw tas gedaan. Ik hoop dat het u helpt om een mooie dag te hebben. Dank u wel dat u er was.’

Een maand later belde de manager van de supermarkt naar de cursusleider van de genoemde cursus. ‘Je gelooft ’t gewoon niet!’ zei hij. ‘Ik liep een rondje door de winkel. Maar één rij bij de kassa was drie keer zolang als de andere rijen. Ik riep door de intercom rond dat er meer kassa’s open waren. Maar niemand kwam in beweging. Ik vroeg het na en toen zeiden ze ‘Nee hoor, geeft niet, ik wil gewoon in Johnny’s rij staan’. Een vrouw kwam naar de manager toe en zei ‘ik ging altijd maar één keer per week naar uw winkel, maar nu kom ik altijd binnen als ik langs de winkel kom. Ik wil Johnny’s spreuk van de dag’.

Terwijl ik dit las kreeg ik een brede glimlach op mijn gezicht. Ik moest direct denken aan onze jongste dochter met het syndroom van down. Dit zou zij in de toekomst misschien ook wel kunnen gaan doen. Heel eerlijk maak ik me daar soms wel zorgen over hoe het met haar in de toekomst zal gaan en waar zij een plekje zal krijgen om te kunnen werken. Maar als ik dan dit verhaal lees, dan denk ik, nee ik hoef me geen zorgen te maken. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier het verschil maken.

Ja, iedereen het verschil maken, dus jij ook! Jij kan op jouw plek het verschil maken. Jij mag leren om jouw kroon te dragen, op jouw manier. Kijk niet naar de kroon van een ander, maar draag je eigen kroon.

Je mag zijn zoals jouw Maker jou bedoeld heeft. Niet eerst van alles hoef je te hebben bereikt. Jouw plek innemen zoals je bent. Midden in jouw pijn kun je er misschien al wel voor een ander zijn, die hetzelfde als jou heeft meegemaakt. Daar gaat de online cursus draag je kroon over. 

Je hoeft niet pas het verschil te gaan maken op het moment dat je alles voor elkaar lijkt te hebben, nee je mag je kroon al gaan dragen midden in jouw pijn en vragen. Je kroon dragen en je verantwoordelijkheid nemen door na te gaan wat jouw talenten zijn en hoe jij die voor een ander kunt inzetten. Jezelf niet langer te verstoppen en onzichtbaar maken omdat je geen talenten denkt te hebben. Ieder mens heeft talenten. Een verschil maken hoeft niet op een meeslepende en grootse manier, maar kan juist in het kleine. Hoe ga jij vandaag het verschil maken?

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze blogs vind je misschien ook interessant