barmhartige Samaritaan

barmhartige Samaritaan voor jezelf zijn

Het Bijbelverhaal van de Barmhartige Samaritaan ken je vast wel, maar hoe zou het voor je zijn als je een barmhartige Samaritaan voor jezelf bent?

Barmhartige Samaritaan

Zie je die man of vrouw daar liggen op de weg. Voel je dat er twee andere mensen langs je heen lopen en je links laten liggen. Misschien merk je het niet eens bewust, maar is er wel iets op gevoelsniveau dat jij je genegeerd voelt. Genegeerd door die ander die zo zwart-wit kan zijn en zo duidelijk kan zeggen wat wel of niet mag, of wat echt niet kan. Voel je veel oordeel van die ander. Maar als je dan heel eerlijk naar jezelf kijkt, is het echt het oordeel van die ander naar jou? Of is er iets in jou dat jouzelf zo sterk veroordeelt?

Hoe zou het voor je zijn als je niet meer zo zwart-wit naar jezelf kijkt, als je wat milder wordt naar jezelf, wat meer liefdevol en barmhartig?

Afgelopen zomer ontmoette ik een wat oudere man in mijn praktijk. Hij kon zijn verhaal niet delen met iemand in zijn omgeving. De eenzaamheid raakte me. Want wat kan ik me zelf soms ook alleen, niet gezien en afgewezen voelen. Wijst die ander mij dan echt af? Of is dat iets wat ik uit de woorden van die ander haal en wijs ik mezelf af?

Op die momenten is soms nog mijn eerste neiging om te vechten tegen mezelf, dat ik niet bij die pijn, het gevoel van afwijzing wil zijn. Maar steeds vaker lukt het me om het er wel te laten zijn. Wat me daarbij helpt is om te bidden, niet om de pijn weg te maken, maar juist te bidden ‘Heer, help me dat ik ben waar ik heb te zijn! Help me om liefdevol en barmhartig naar mezelf te zijn’. Wat ook helpend is, is om mezelf en mijn pijn welkom te heten en het er zo echt te laten zijn.

welkom

Op de momenten dat jij geraakt wordt of je afgewezen voelt mag jij ook tegen jezelf zeggen:
Welkom pijn.
Welkom afwijzing.

Welkom eenzaamheid.

Ja, jij en ik, we mogen tegen onszelf zeggen ‘kom maar als je pijn hebt en geraakt werd door woorden of iets wat er gebeurde. Loop er niet als een priester of leviet om heen of snel bij weg. En zeg niet te snel ‘in Jezus naam  ga weg’.  Nee verzorg je wonden. Wees liefdevol, mild en barmhartig. Balsem je wonden, met olie. Ga naar een veilige plek waar je mag helen en genezen.

Jezus wil jou helen en genezen, maar dat kan Hij alleen als jij je aan Hem overgeeft en met je pijn naar Hem gaat. Hij gebruikt ook anderen om naast jou te staan in jouw pijn. God is een God van verbinding en heeft ons ook gemaakt als mensen om in verbinding met elkaar te zijn en echt naar elkaar om te zien.

De pijn zal niet altijd direct weg zijn en het zal tijd nodig hebben om te herstellen en genezen, maar in die periode en altijd wil Hij dichtbij jou zijn in jouw pijn.

Beloof het maar aan jezelf: ik laat mijn wonden verzorgen en zorg goed voor mezelf in mijn gebrokenheid. Ik ben als een barmhartige Samaritaan.

Verlang jij naar een plek waar jij mag zijn met jouw gebrokenheid? Een plek waarin er ruimte is voor kwetsbaarheid en jij jouw eerlijke verhaal kunt delen? Dan ben je van harte welkom tijdens de live dag in de woestijn op vrijdag 22 november in Dalfsen. Zie ik jou dan?

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant