dankbaar zijn en je zorgen er laten zijn

dankbaar zijn en je zorgen er laten zijn

Komende woensdag is het dankdag. Waar ben jij dankbaar voor? Zelf ben ik dankbaar dat Waardevol en Uniek coaching deze week alweer 2 jaar bestaat.

Wat ben ik dankbaar voor mijn persoonlijke proces van de afgelopen jaren, en mijn leerzame reis als ondernemer. Al was het echt niet altijd makkelijk. Er waren momenten, waarin ik me onzeker, verdrietig, boos of alleen voelde. Maar steeds opnieuw heb ik ervaren dat ik er niet alleen door heen hoefde, maar dat Papa bij me was. Ik vind het zo mooi om steeds meer te mogen gaan ervaren dat ik het ondernemen echt samen met God mag doen, steeds opnieuw op Hem mag leren vertrouwen en me laten leiden door Zijn Geest.

Ook ben ik dankbaar voor de mooie gesprekken die ik heb mogen voeren met waardevolle vrouwen. Onderwerpen die voorbij kwamen waren ‘je zorgen maken, keuzes maken, je eigen verhaal omarmen, onzekerheid, angst en boosheid durven voelen, dankbaar zijn, liefdevol leren zijn naar jezelf, je lat lager leggen, maar ook ruimte maken voor je piekergedachten.’

Ja, maak maar ruimte voor je piekergedachten. Huh? Denk je nu misschien wanneer je dit leest. Ruimte maken voor mijn piekergedachten? Maar ik wil helemaal niet piekeren. Ik mag me toch geen zorgen maken voor morgen? Hoezo dan ruimte maken voor mijn piekergedachten? Ik wil helemaal niet piekeren. Ik ben wel klaar met mijn piekergedachten.

En heel eerlijk, soms vind ik dat zelf ook nog lastig, dan heb ik de neiging om te kijken naar datgene wat ik niet heb. Of dan ga ik me met een ander vergelijken en denk ik ‘wat zij heeft, dat zou ik ook wel willen’. Of ik pieker en maak me zorgen over de toekomst van mijn onderneming. Mijn eerste neiging is dan ook om niet te willen piekeren of me geen zorgen wil maken.

Ik begrijp dan ook heel goed, dat je liever niet wilt piekeren. Het kan veel negatieve energie kosten. Het neemt de vreugde van vandaag weg, zoals een oud gezegde dat zo mooi zegt. Geen zorgen voor morgen, want morgen heeft genoeg aan zijn eigen lasten. En dat is ook zo. Maar het is niet helpend om tegen je piekergedachten te zeggen dat ze er niet mogen zijn. Ook is het niet helpend om ze te negeren.

Je piekergedachten kunnen een signaal zijn voor iets wat je bezighoudt, maar waar je niet voldoende aandacht aan hebt gegeven.  Wanneer je er aandacht voor hebt en ruimte voor maakt kun je bij jezelf nagaan wat jij op dat moment nodig hebt. Probeer maar iedere dag een moment of twee momenten te nemen om uitgebreid te piekeren en alle beren die je op de weg voor je ziet op te schrijven. Doe het maar, maak maar ruimte voor je piekergedachten.

Of vind je dat spannend en ben je bang dat je er in blijft hangen en er helemaal niet meer uitkomt? Wanneer jij ruimte maakt voor je piekergedachten, dan voelt datgene in jou dat zich zo zorgen maakt gezien. En wanneer het zich gezien voelt zullen de piekergedachten ook minder worden. Wanneer je niet zo van het schrijven bent, kan het ook helpend zijn om je piekergedachten met een ander te delen. Het uitspreken van waar jij over piekert helpt je ook om de piekergedachten minder te laten worden. Wanneer er niet iemand anders is om je pieker gedachten mee te delen, kan het ook heel helpend zijn om je piekergedachten in gebed bij je Maker te brengen. Niet om ze daarmee weg te maken, maar juist om je piekergedachten serieus te nemen.

Maak dus ruimte voor jouw piekergedachten, vecht er niet tegen of stop ze niet weg, want door er ruimte voor te maken worden je piekergedachten minder.

En tegelijkertijd mag je dankbaar zijn. Wanneer je liefdevol naar jezelf leert kijken en met datgene waar jij over piekert naar je Maker gaat, dan mag je ervaren hoe liefdevol Hij naar jou kijkt. Hij veroordeelt jou niet. Hij houdt van jou! En die liefde van Hem voor jou, dat mag je dankbaar maken. Dankbaar voor Zijn oneindige liefde voor jou en mij. Dankbaar om wat Hij heeft gedaan. Daarom wil ik nu afsluiten met een lied dat ik heb geschreven:

Ik wil U danken voor Uw liefde, Uw eindeloze trouw. Jezus gaf voor mij Zijn leven, zei daarmee, Ik hou van jou. Ja, Uw liefdevolle armen, U slaat ze om mij heen, zo wilt U mij laten weten, Ik laat jou nooit alleen.

God laat jou nooit alleen, waar jij op dit moment ook door heen gaat. Hoe jij je ook voelt, waar je ook over piekert of welke zorgen jij ook maakt. God is bij jou, Hij is om jou heen. En dat is iets waar je dankbaar voor mag zijn.

Zo is er ruimte voor jouw piekergedachten, datgene waar jij je zorgen over maakt, maar ook reden voor dankbaarheid. Dankbaar omdat jouw Maker van jou houdt en altijd bij jou is, waar je ook door heen gaat.

 

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant