dankbaarheid werkt aanstekelijk

dankbaarheid werkt aanstekelijk

Ik dacht dat het gezellig zou zijn om even samen als gezin naar het bos te gaan. Normaal gesproken kan ik daar wel van genieten, dan hoef ik de bomen maar te ruiken of de prachtige herfstkleuren te zien en dan kom ik al tot rust. Deze keer niet. Ik zie een chagrijnige puber, maar voel me zelf ook chagrijnig en moe. En het verbaasd me dan ook niet als er kleine irritaties komen tussen mijn man en mij. Als vervolgens de jongste ook nog begint te brullen, ben ik wel even klaar met die ‘gezellige’ zondagmiddag wandeling. Stilzwijgend stap ik weer in de auto en thuis duik ik weer even lekker in mijn boek.

Dan is het tijd om weer een gezinsmoment te bedenken, deze keer ben ik niet zo creatief en pak ik de Bijbel op tafel, een gezinsdagboek. Ik zoek een stukje op dat past bij dankbaarheid omdat het binnenkort dankdag is.

We beginnen met de vragen. ‘Noem vijf dingen die leuk of fijn waren vandaag.’ Mijn oudste dochter begint, en ik sluit af. Ik merk dat het me helpt en ik me al minder chagrijnig voel. Dan komt de leukste vraag. Wie is de grootste mopperaar? En tegen die persoon mag je allemaal positieve dingen zeggen. We komen er niet uit wie de grootste is, maar concluderen dat we allemaal wel eens goed kunnen mopperen. Dan zijn we net een brombeer. Dit doet me trouwens denken aan andere beren, maar dat heeft meer te maken met me zorgen maken. Deze beren kunnen ook je dankbaarheid in de weg staan.

Na de vragen lees ik het stukje voor.
‘Wist je dat mopperen aanstekelijk is? In het kamp van de Israëlieten is dat duidelijk te merken. Moet je eens horen hoe er gemopperd wordt. Plotseling gaat er een golf van opwinding door het volk. Water! Maar al snel is er weer geklaag. Het water is niet te drinken. Mozes kan maar één ding bedenken: bidden. Mozes doet vervolgens wat God zegt, want hij vertrouwt op God. Als God dat ziet doet Hij een wonder. God wil daarmee laten zien dat als je op Hem vertrouwt, Hij zelfs de moeilijkste dingen goed kan  maken. Als Jezus aan het kruis sterft zegt God ook ‘als je in Jezus gelooft, maak Ik je leven voor altijd helemaal nieuw. Dat is echt iets om dankbaar voor te zijn. En wist je dat dankbaarheid ook aanstekelijk werkt?

Ja, dat Jezus kwam naar deze wereld om te sterven voor onze zonden en tekortkomingen, de momenten waarop wij op alles en iedereen mopperen of ruzie maken, is echt iets om dankbaar voor te zijn. We luisteren daarom samen naar de liederen: Jezus, ik wil U bedanken voor wat U voor mij heeft gedaan, Dank U wel en tot slot 10.000 redenen tot dankbaarheid.
Het is dan zo genieten om onze jongste dame vol enthousiasme en overgave te horen en zien zingen: ‘met meer passie dan ooit, verheerlijk zijn Heilige naam.’ Als ik haar blije gezicht zie, word ik daar zelf ook helemaal blij en dankbaar van.

Heerlijk om zo de zondagmiddag die niet al te vrolijk begon toch dankbaar af te sluiten.

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant