stilstaan bij Jezus pijn

Ik ben helpt, je pijn er te laten zijn

‘Ik ben boos’ met stampende voeten en een veelzeggende blik in haar ogen en de handen in haar zij staat ze voor me. Kom maar, het is ok, je mag best boos zijn. ‘Kun je ook vertellen waarom je boos bent?’
‘Nee, gewoon boos.’
‘Ok, helemaal goed.’
Heerlijk om dat bij mijn jongste dochter te zien dat ze daarin zo heerlijk puur is.

Ik merk dat het mezelf ook steeds beter lukt om boos te zijn en er ook bij te blijven. Eerder had ik de neiging om mijn boosheid te veroordelen. Ik bleef er dan even bij, maar ging er ook snel bij weg.
Ik had soms ook de neiging om te zeggen, ‘ik word nu geraakt in mijn boosheid’. Nu ik dit schrijf denk ik, ja duh, als een ander dat zou zeggen, dan zou ik dat ook niet echt geloven. Terwijl als een ander zegt ‘ik ben boos’ en ik zie het aan de lichaamshouding en de mimiek in het gezicht, dan komt het veel meer binnen.

Ja, ik had regelmatig de neiging om over mijn emoties praten, maar niet vanuit. Om dichter bij mijn emoties te zijn,  helpt het om te beginnen met de woorden ‘ik ben..’ en dan de betreffende emotie te benoemen. Hoe is dit voor jou? Ben jij iemand die over je gevoel praat, of vanuit?

Ik merkte dat het me echt hielp om mijn boosheid en andere emoties er meer te laten zijn, door er woorden aan te geven, maar het ook in mijn lijf te voelen. Niet er over praten, maar vanuit. Dit hielp en helpt mij om er echt contact mee te maken en de golf van emotie af te maken. Toch merkte ik ook dat als het te heftig werd, ik dan weer in mijn oude patroon viel van er over praten in plaats van te beginnen met de woorden ‘ik ben…’ Maar wat was het helpend en helend dat ik daar door een ander op gewezen werd. Om zo weer dichter bij de pijn, de boosheid en het verdriet te zijn.

Als ik nadenk over de woorden ‘ik ben’ moet ik denken aan degene die heeft gezegd ‘noem mij maar, Ik ben die Ik ben en die er zijn zal.’ Ik ben die Ik ben, zo noemt God zichzelf.

De woorden ‘ik ben’ kunnen je helpen dichter bij je emoties en je pijn te komen. En Ik ben die Ik ben wil juist dan dicht bij je zijn. Hij wil je helpen. Hij wil er voor je zijn, juist in je boosheid, verdriet en pijn. Hij is degene die jou kan helpen en helen. God zegt tegen jou, Ik ben die Ik ben en jij mag er zijn.
Ja, juist ook in jouw diepste pijn, wil God er voor jou zijn. En mag je leren om het er te laten zijn. Ga er maar mee naar Hem en luister maar naar Zijn stem.

Ik ben die Ik ben
zegt tegen jou: weet dat Ik jou ken.
Je bent zo waardevol voor Mij.
Ik maak jou vrij.
Ik wil jou nog meer helen gaan,
zodat je in Mijn kracht mag staan.
Want Ik ben die Ik ben
en jij mag er zijn.
Ook met jouw verdriet en pijn.

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

Eén reactie

  1. Ik vind het vaak nog zo lastig om echt naar emoties te kijken, ze er te laten zijn.
    Je zet me weer aan het denken, dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant