luisteren met gevoel

luisteren met gevoel

‘Wat je hoort, is gekleurd met emotie. Als je luistert naar die kleuren, dan verdiept het gesprek zich en komen nuances naar boven. Emoties kunnen het luisteren enorm in de weg staan, maar ze kunnen ook helpen. Wil je bij het luisteren baat hebben bij emoties, dan is een reflectieve houding ten opzichte van die emoties nodig. Emoties zijn belangenbehartigers. Als je luistert naar het gevoel van een stem (aanvoelen) en waar die emotie vandaan komt (begrijpen) leer je kennen wat die stem belangrijk vindt. Dat verdiept het luisteren. Het helpt om dat wat je tijdens een gesprek aanvoelt en begrijpt, weer in het gesprek in te brengen. Dus: zeg wat je aanvoelt en begrijpt. Als je daar niet zeker over bent, kan dat ook in de vorm van een vraag.’

Weer een inspirerende quote van Harry van de Pol. Welk stukje uit deze quote over luisteren met gevoel spreekt jou aan?

Voor mij springt vooral de zin ‘emoties kunnen het luisteren in de weg staan’ er uit. Zo herkenbaar. Als ik boos ben, dan moet eerst die boosheid er uit voordat ik echt naar een ander kan luisteren. Of als ik verdrietig ben, dan heb ik eerst te zorgen voor dat deel in mij dat zo verdrietig is. En als ik dan weer in verbinding ben met mezelf, ja dan lukt het me wel om te luisteren. En op die momenten dat ik vlak daarvoor zelf geraakt ben in iets, en ik weer in verbinding ben, juist dan lukt het me vaak om echt met gevoel te luisteren. Dan ben ik namelijk zelf in verbinding met mijn gevoel en kan ik mijn gevoel ook echt in zetten om met gevoel te luisteren naar de ander.

Mooi ook wat Harry zegt dat alles wat je hoort gekleurd is met emotie en als je luistert naar die kleuren, dan verdiept het gesprek zich. Luisteren naar emoties van de ander. Datgene wat je aanvoelt of begrijpt al tijdens het gesprek weer teruggeven aan de ander. Soms best lastig, om daar precies de juiste woorden aan te geven. Maar als je er niet helemaal zeker over bent, kun je het altijd in een vragende vorm doen. Mooi om zo meer verbinding te mogen ervaren tijdens een gesprek. Verbinding met je eigen gevoel en het gevoel van de ander. Op gevoelsniveau met elkaar in gesprek gaan, daar word ik wel blij van. Dat voelt voor mij als echt luisteren naar elkaar, dan gaat het over de dingen wat je echt raakt en waar je echt warm van wordt. Dan is er een gesprek van hart tot hart.

Hoe luister jij naar een ander? Ik wil je uitdagen om wanneer je dat nog niet, of niet zo vaak doet, te gaan luisteren met gevoel en zo de ander echt die erkenning en het gevoel van gezien worden te geven. Luisteren is tenslotte geven.

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant