van aanklager naar uitdager

veroordelende aanklager

Voel jij soms ook zoveel oordeel naar jezelf? Niet het oordeel van een ander, maar het oordeel van een intern deel in jou? Dat wat je ook doet, het is nooit goed genoeg, of dat als jij je kwetsbaar opstelt je hierover ook snel oordeel voelt. Dit deel in mij dat zo oordeelt, noem ik de aanklager. Woorden die ik de aanklager soms hoor zeggen zijn: ‘Wat een zweverig gedoe al die emoties, ik blijf daar het liefst zo ver mogelijk van vandaan, het belangrijkste vind ik dat haar volwassen deel stevig blijft staan en dat ze zich niet verliest in haar emoties en dan helemaal weg is, dan is ze zo’n slachtoffer en weet ik niet wat ik aan haar heb.’
Als volwassene reageerde ik naar de aanklager met de woorden: ‘ik begrijp dat je graag wil dat ik meer blijf staan, dat zou ik ook wel graag willen, maar dat lukt me op dit moment niet altijd en om in de toekomst steviger te blijven staan heb ik het nu nodig om mijn emoties er te laten zijn en om ze te omarmen. Wat mij dan zou helpen is dat je niet zo veroordelend bent. Doordat je mij veroordeelt, zak ik juist alleen nog maar meer weg. Ik zou het fijn vinden wanneer je me daarop wijst en op een liefdevolle manier zegt: nu gebeurt het weer, je bent er niet meer!’
Ik merkte al snel dat de aanklager dat wel lastig vond en de aanklager in mij reageerde daarop met de kritische woorden: ‘nou, dat vind ik wel wat softe woorden hoor, ik weet niet of dat me gaat lukken. Prima dat jij je emoties wilt omarmen, maar ik heb daar niets mee. Zolang het jou helpt om steviger te staan, vind ik het prima. Misschien dat ik zou kunnen zeggen: Wat gebeurt er nu?’

motiverende uitdager

Daar kon het volwassen deel van mij zich wel in vinden, maar ik vond het nog wel wat aan de aanvallende en veroordelende kant. De naam aanklager vond ze ook niet zo prettig meer, daarom maakte ze er van: uitdager! Ja, het volwassen deel in mij wil graag uitgedaagd worden door de uitdager om op de momenten dat ik te veel blijf hangen in mijn emoties, om dan meer in mijn kracht te gaan staan. Niet mijn emoties wegstoppen, maar er laten zijn en tegelijkertijd ook in mijn kracht te blijven staan. Krachtig zijn in kwetsbaarheid.
Van veroordelende aanklager naar motiverende uitdager. De oordelen niet meer aan, maar uitzetten en als uitdager mijn volwassen deel motiveren om in mijn kracht te gaan staan. De kracht van alles er laten zijn. Alle delen in mij aansturen en er voor zijn. Vanuit mijn kracht als volwassene kan ik er namelijk ook beter zijn voor de andere delen in mij. Het kleine meisje in mij kan beter bemoedigt en gesteund worden als ik in mijn kracht sta. Door te stoppen met het gevecht met de aanklager, krijg ik meer ruimte om te luisteren naar de motiverende uitdager en het kleine meisje in mij.
Als jij ook zo worstelt met een veroordelend deel in jou, weet dan dat ik voor je bidt.

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant