jezelf welkom heten

jezelf welkom heten

Wanneer heeft iemand tegen jou welkom gezegd? Zeiden ze daarbij ook jouw voornaam? Wat deed dit met jou? Zeg jij het wel eens tegen jezelf?

Wanneer ik een coachgesprek begin, start ik altijd met welkom en dan noem ik de naam van degene die tegenover mij zit. Dit is zo’n belangrijk moment. Een moment van landen en laten zijn wat er is. Ik merk bij mezelf dat een welkom nog meer bij me binnenkomt, als de ander mijn naam noemt en er ook echt verbinding is.

Jezelf welkom heten

Hoe zou het voor je zijn wanneer jij jezelf welkom heet? En hoe doe je dat dan? Misschien denk je nu, mezelf welkom heten? Dat is toch raar. Ik wil een ander wel welkom heten, maar mezelf? Nee dat is zo zweverig.

Jezelf welkom heten heeft alles te maken met laten zijn wat er bij jou is, zonder oordeel en liefdevol laten zijn wat er is. En dit hardop uitspreken: ‘welkom (voornaam)’, je mag er zijn! Probeer datgene wat je juist zo lastig vind aan jezelf ook maar welkom te heten. Hoe confronterend of moeilijk dat ook is. Benoem het maar. De eerste keer zal het misschien wat onwennig en raar voelen. Maar je zult merken hoe vaker je dit doet, dat je meer rust gaat ervaren. Dat je meer met een liefdevolle houding naar jezelf kunt kijken en jezelf meer in verbinding voelt. Dit is niet iets wat je zo even doet. Het is echt een proces van vallen en opstaan. Steeds opnieuw weer eerlijk durven laten zijn wat er is.

Ik had laatst een stukje geschreven over mijzelf als baby en dit deelde ik met een lieve vriendin. Ze appte me de woorden ‘prachtig zoals je jezelf welkom heet in de wereld’. Die woorden kwamen wel binnen, zo had ik er zelf nog niet gekeken naar het stuk dat ik had geschreven, maar het klopte wel. Ik schreef een stukje vanuit mijn volwassen ik naar mezelf als baby en naar mijn start in het leven. Ik merkte dat dit me rust gaf. Mogelijk ook een mooie opdracht voor jou, dat je een brief gaat schrijven naar jou jongere jij en jouw jongere jij welkom heet.

Welkom bij God

Bij het woord welkom moet ik ook denken aan een zin uit een lied ‘Heer U bent welkom, welkom Zoon van God. Heer U bent welkom in ons midden.’ Als dit lied vroeger wel eens gezongen werd aan het begin van een dienst dacht ik ‘huh?’ We zijn toch in de kerk? Daar is God toch, waarom moeten we Hem dan welkom heten? Als je bij iemand op bezoek gaat zeg je tegen die persoon in zijn eigen huis toch ook geen welkom?

Een andere zin uit het lied met open armen van schrijvers van gerechtigheid ‘welkom in Gods huis, welkom, welkom thuis’ vond ik dan wel meer passend. Een andere zin uit een lied die bij me naar boven kwam was ‘Wie ben ik dat de hoogste Heer mij welkom heet?’ uit het lied in U weet ik wie ben.

Een tijdje terug was ik bij de terugkomdag van de cursus voorgaan in kwetsbaarheid. We begonnen aan het begin van de middag met het je plek innemen in de groep door jezelf welkom te heten. Jezelf als het ware een soort toestemming te geven van alles er laten zijn wat er op dat moment is. We sloten dat moment af met het aansteken van een kaars om God zo welkom te heten. Was Hij er daarvoor nog niet? Tuurlijk wel! God is er altijd en overal.

Door jezelf welkom te heten, wordt je je bewust van wat er op dat moment in je omgaat. En door God welkom te heten, mag je je weer bewust worden dat Hij er bij is. Dat Hij bij je is en je nooit alleen laat.
En nu ik nadenk over het lied denk ik ‘Ja, Heer U bent er al, maar toch wil ik het ook zeggen en uitzingen Heer, U bent welkom in mijn leven!’

Tegelijkertijd vind ik het ook mooi om te beseffen ‘wie ben ik dat de hoogste Heer mij welkom heet?’ God, de Almachtige Koning der Koningen, heet mij welkom bij Hem thuis. Ik mag thuiskomen bij Hem in Zijn Vaderarmen. Ik ben Zijn geliefde Koningsdochter. Dat is wie ik ben. Omdat ik zo geliefd ben door Hem, mag en wil ik mezelf ook welkom heten bij mezelf. Tegen mezelf zeggen ‘alles mag er zijn, mijn blijdschap en mijn pijn‘.

Ik heet mezelf welkom en neem zo mijn plek in als geliefde Koningsdochter, want een warm welkom is het mooiste wat je jezelf en je Maker kunt geven.

Ik ontmoet jou graag bij mij in de praktijk, of bij de workshop draag je kroon, je plek innemen als geliefde Koningsdochter, op zaterdag 25 november 2023, waar dit jezelf welkom heten ook onderdeel is van de workshop.

 

 

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant