stilstaan bij Jezus pijn

met je angst en pijn naar God

‘Mensen doen er alles aan om pijn te vermijden, maar lijden en pijn horen bij het leven. Een diepgeworteld, gezond respect voor lijden, gekoppeld aan een bereidheid om lijden te omarmen wanneer het jouw levensweg kruist, is een vereiste voor persoonlijke groei en discipel schap. Er is geen groei zonder pijn, no pain, no gain.’ Inspirerende woorden van Michelle van Dusseldorp in haar boek Ik kan veranderen. Maar ook wel confronterend, juist nu in deze tijd, dat we veel thuiszitten vanwege het coronavirus en dit veel angst kan oproepen.

Hoe is dit voor jou? Hoe vermijd jij pijn? Wat doe jij dan? Om mijn pijn niet te hoeven voelen, ga ik vaak veel doen. Als ik bezig ben, dan hoef ik niet te voelen en voel ik mijn pijn en angst ook niet. Al ben ik me daar niet altijd van bewust. Soms voel ik me onrustig, en kom ik pas op een later moment, als ik naar dat gevoel van onrust toega, dat er verdriet, angst of pijn onder zit. Soms doe ik het ook bewust, dan wil ik er gewoon echt even niet bij zijn.

En toch. No pain. No gain. Ja, juist op de momenten dat ik de meeste groei heb ervaren, was juist in mijn pijn. Op de momenten dat ik mijn pijn er wel liet zijn, ik mijn angst en mijn boosheid de ruimte gaf. En daarna mijn tranen liet gaan, wat is dat bevrijdend en helend. Nee, dat is niet fijn. Nee, dat is niet leuk. Maar wel goed, en zo helend. Al blijft er weerstand tegen angst en pijn. Ik zal nooit zeggen, yes ik ga nu mijn angst er helemaal laten zijn en ik nu naar mijn pijn. Nee, natuurlijk niet. Het is en blijft pijn. En pijn is nooit fijn. Het liefst wil je dat pijn snel weer overgaat of dat je het in elk geval niet meer hoeft te voelen. Maar bij je pijn leren zijn, kan je wel helpen om te groeien. Te groeien in afhankelijkheid van je Maker. Hij is het die dicht bij je wil zijn, in je angst en in je pijn. Juist daar wil Hij jou helen. Als je naar je wonden toegaat en de angst en de pijn er laat zijn, dan wil Hij jou wonden genezen en helen. En helaas zal je dat in je leven steeds opnieuw moeten doen, want in dit leven is het niet volmaakt en zul je altijd met je wonden te maken blijven hebben. De een heeft misschien heftigere wonden dan een ander, maar ieder mens heeft te maken met wonden. Niemand is gezond, we hebben allemaal onze Heelmeester nodig. Maar als je je angst er laat zijn en naar je pijn toegaat en je laat helen door Hem, wil Hij je door je pijn heen laten groeien. Zodat je tot eer van Hem mag bloeien!

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant