maak ruimte voor piekergedachten

niet goed genoeg

Ik ben niet goed genoeg. Herken jij je in deze belemmerende overtuiging? Wanneer heb jij daar last van? Wat gebeurd er dan precies bij jou?

Het is alweer een tijdje geleden dat het filmpje van Arjen Lubach, te veel coaches werd gedeeld. Heb jij dit filmpje ook gezien? Ik moest er in eerste instantie door de beelden wel heel hard om lachen. En het klopt ook wel, er zijn veel coaches in Nederland. Toch merkte ik ook dat er iets in mij was dat geraakt werd. Weer kwamen daar die belemmerende overtuiging ‘je bent niet goed genoeg, zie je nu wel als coach stel je tegenwoordig echt niet meer zoveel voor, want iedereen kan coach worden.’ Ook merkte ik dat ik de neiging had om mezelf te gaan verdedigen, maar ik heb wel een opleiding gedaan van twee jaar, dus ik ben wel een goede coach.

Herken jij dit? Dat je denkt dat je niet goed genoeg bent? Dat een ander maar iets hoeft te zeggen over iets wat jij niet goed doet en je voelt je aangevallen en hebt het gevoel dat jij je moet gaan verdedigen?

Zelf heb ik jarenlang met deze gedachten geworsteld dat ik niet goed genoeg was, niet als vrouw, niet als moeder, niet als vriendin, niet als… ja ga nog maar even door. Steeds kwam die belemmerende overtuiging in mij weer naar boven drijven.

En nu met het bekijken van dit filmpje, werd ik dus weer even geraakt. Gelukkig wist ik nu hoe ik daar mee om kon gaan en dat het er mag zijn. En nee, daar is niets zweverigs aan. Dat is gewoon laten zijn wat er is. Nou ja, gewoon. Dat is soms best een uitdaging, om zonder oordeel te laten zijn wat er is. Maar het is wel heel helpend, eerlijk delen dat er iets in mij was dat mij raakte, het was niet heel groot ofzo, maar door het te delen, dat luchtte wel op. En de herkenning van anderen te horen, dat gaf weer verbinding en daardoor werden de gedachten dat ik niet goed genoeg ben weer minder.

Herken jij je in de gedachten dat je niet goed genoeg bent of niet goed genoeg voelt? En hoe ga je daar mee om? Doe je alsof die gedachten er niet zijn? Ga je heel hard je best doen om maar wel goed genoeg gevonden te worden door anderen? Of ga je heel hard tegen jezelf zeggen ‘ik ben wel goed genoeg, ik mag er zijn’. En zeker, dat is ook waar! Je bent wel goed genoeg. Maar er is blijkbaar iets in jou dat dat nog niet gelooft en datgene in jou heeft het nodig om gezien te worden.

Wat zou jij er van vinden als jij je niet gezien voelde door een vriendin en die vriendin duwt jou ook nog eens weg en wil niet naar je luisteren, dan voel jij je toch helemaal niet gezien en gehoord? Dat gebeurt er bij jou, wanneer jij de gedachten in jou dat jij je niet goed genoeg voelt wegduwt en er geen aandacht voor hebt.

Ik gun het jou dan ook dat je wel aandacht hebt voor datgene in jou dat zich niet goed genoeg voelt. En nee, dat is niet makkelijk en is ook iets wat tijd nodig heeft. In mijn e-book niet goed genoeg geef ik je acht tips hoe je om kunt gaan met de momenten waarop jij je niet goed genoeg voelt. En de eerste tip is wat ik omarm je gevoelens van onzekerheid. Laat je onzekerheid er zijn en heb aandacht voor datgene in jou dat zich niet goed genoeg voelt.

 

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

 • je waardevol en krachtig gaat voelen
 • meer vreugde en energie ervaart
 • goed voor jezelf leert zorgen
 • ruimte durft te geven aan je emoties
 • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

2 reacties

 1. Bedankt Johanneke,

  Ja, het was heel moeilijk voor mij ooit. Ik denk dat iedere vrouw wel eens met zo’n periode van onzekerheid te maken krijgt. Vooral door de hoge eisen die de maatschappij stelt. Voor mij hoeft een coach geen jarenlange studie achter de rug te hebben. Luisteren, invoelen en een beetje sturen is heel belangrijk.

  Ik vind het mooi dat je dit deelt. Het maak de weg open voor anderen die naar je toe willen komen.

  1. Dank je wel voor je reactie en fijn dat het nu niet meer zo moeilijk voor je is. Wat mooi wat je zegt dat je luisteren, invoelen en sturen vooral belangrijk vind bij een coach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant