unieke vrouw Harmieke van Eijk


Vandaag staat er een ‘gouden vrouw’ in de schijnwerpers. Zij werkt bij de Springstore, is eigenaresse van Huisje van goud, houdt van schrijven, creëren en genieten, en nog veel meer. Unieke vrouw Harmieke van Eijk!
 
Schrijven en creëren
Harmieke geniet van schrijven en creëren. ‘Schrijven hoort gewoon bij mij,’ zegt ze. ‘Daar hoef ik niet veel moeite voor te doen. Het is mijn uitlaatklep. Als ik me verdrietig voel of juist blij, dan “moet” ik er gewoon woorden aan geven en helpt het me om mezelf beter te begrijpen.’ Soms lukt het haar niet om iets in een verhaal te gieten, maar wel in een gedicht. ‘Gedichten zijn voor mij gedachten. Gedachten over het leven. Ik geniet ervan om te schrijven vanuit mijn hart.’
 
Creëren is iets wat ze vooral doet bij de Springstore. ‘Ik vind het heerlijk om daar te werken,’ vertelt Harmieke, ‘omdat het werk daar van me vraagt dat ik zowel creatief denk als dat ik bezig ben met mijn handen.’ Van het creëren van gezelligheid wordt Harmieke ook blij. ‘Dit doe ik onder andere door het in huis gezellig te maken. Kaarsjes aansteken, het verzorgen van een lekker hapje en drankje…’ Tijdens deze waardevolle momenten geniet ze ervan om in verbinding te zijn met anderen.
Maar er is nog veel meer waar Harmieke blij van wordt. ‘Zoals van de natuur, en dan vooral van de zee,’ zegt ze. ‘Ik kan echt opladen in de natuur. En waar ik ook van kan genieten is van het lezen van een leuk magazine, terwijl ik een kop koffie binnen handbereik heb en er een fijn muziekje aanstaat.’
Huisje van goud
Naast haar werk bij de Springstore is ze eigenaar van Huisje van Goud. Ze vertelt hoe het allemaal begon. ‘Vlak voor mijn veertigste heb ik een blinde darmontsteking gehad met de nodige complicaties. In deze periode werd ik letterlijk stilgezet, waardoor ik veel kon nadenken. En juist toen het niet zo goed ging – toen ik kwetsbaar was en weinig kon – heb ik “goud” mogen ervaren. Het goud van God en Zijn nabijheid.’
Een tijdje later schreef Harmieke zich in bij de KvK. ‘Ik wilde iets doen met deze ervaring en zo werd Huisje van goud geboren. Huisje van goud staat voor de dingen die in je hart leven. “Huisje” staat dan voor wat er in je binnenste leeft. Bij “goud” denk ik aan het goud van het leven, de mooie momenten. Met mooi bedoel ik niet alleen maar ‘mooi’, het kunnen namelijk ook intense of moeilijke momenten zijn, waar je door groeit. Het heeft dan meer te maken met het mooie willen zien in omstandigheden. Ik vind het heerlijk om op zoek gaan naar het goud van het leven. Overal is wel goud te vinden. In de natuur en in de mensen. En dat is de boodschap die ik wil doorgeven met de producten die ik maak en verkoop onder het label van Huisje van goud.’
Sugar en shit
Maar dat het leven niet alleen maar ‘goud’ is, weet Harmieke ook. ‘Het leven is eigenlijk zoals een quote zegt, die Harmieke leerde van haar vriendin Marijke, Life is sugar and shit. Van nature had ik de neiging om de sugar over de shit heen te knallen om er zo mee te kunnen dealen. Maar als je dat doet, is de shit nog steeds. En dat is prima; het mag er allebei zijn. Je hebt sugar en je hebt shit; ze horen beide bij het leven. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd eenvoudig is om stil te staan bij je shit. Je leven wordt er namelijk niet makkelijker op wanneer je stilstaat bij de pijnlijke en moeilijke dingen en meer gaat voelen; de dingen meer vanuit je hart gaat doen. Maar al wordt het er dan niet makkelijker op, het wordt wel mooier.’
Voor Harmieke is het regelmatig een strijd: laat ze zich leiden door haar hoofd of haar hart? ‘Ik vraag me dan af: Durf ik kwetsbaar te zijn? Durf ik mezelf toe te staan om verdriet te hebben? Als ik dat durf, maakt dat het voor anderen makkelijker om er voor me te zijn. Maar om iemand te vragen om in mijn verdriet te komen, dat vind ik best een uitdaging. Vroeger wilde ik altijd dat alles goed was met mij. Dan ging ik aan mezelf voorbij en had ik de neiging om me op de ander te richten. Maar het is belangrijk om ook aandacht voor mezelf te hebben en in verbinding te staan met mezelf. Want als ik die verbinding serieus neem, kan ik richting anderen ook echt en puur zijn. Dat leer ik ook in mijn stille tijd, als ik God zoek, de bron waar ik uit put.’
Lichtpuntje zijn
Tot slot wil Harmieke jou graag nog iets meegeven, wat ze zelf in de afgelopen jaren heeft geleerd: ‘Je leeft hier op aarde, en je leert mensen kennen van wie je leert en mensen die jij weer mag helpen of iets mag leren. Sommigen nemen jou aan de hand en anderen neem jij weer aan de hand. Je loopt samen op. Je staat nooit stil. Je mag jezelf altijd afvragen: wat kan een ander mij leren of wat kan en mag ik een ander leren? Soms leer je verassend van een kind, of van iemand van wie je het niet verwacht. En soms kun je ook een lichtpuntje voor iemand zijn, terwijl je dat zelf niet eens doorhebt. Dat is voor mij goud.’
Harmieke dank je wel voor je waardevolle bijdrage aan de rubriek uniek: luister naar je hart.
 

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

  • je waardevol en krachtig gaat voelen
  • meer vreugde en energie ervaart
  • goed voor jezelf leert zorgen
  • ruimte durft te geven aan je emoties
  • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant