een liefdevolle terugblik op 2022

liefdevol terugblikken op 2022

Het jaar 2022 is bijna voorbij. Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar 2022? Lukt het jou om liefdevol terug te blikken op 2022?


Als ik terugkijk op 2022 dan is het afgelopen jaar voor mij een jaar geweest met veel nieuwe dingen en ervaringen. Ik heb een nieuwe huisstijl, logo, en website laten ontwerpen en maken. Ik heb zelf een e-book geschreven en nieuwe online cursussen ontwikkeld. Samen met mijn nichtje Sjoertje Bakker zijn we dit jaar begonnen met het organiseren van een themadag over ‘wandelen in je roeping’ die in Maart 2023 gaat plaatsvinden. Voorafgaand aan die themadag zijn we een aantal keren samen live gegaan op Instagram, voor mij ook een nieuwe ervaring.

Ik word wel enthousiast van nieuwe dingen en ervaringen en ik kan dan soms niet wachten om iets nieuws te willen delen. Maar als ik dan denk aan het live gaan van de nieuwe website, dan is mijn geduld wel op de proef gesteld. Toch zijn dit juist leerzame momenten zijn geweest. Leerzaam, omdat ik heb geleerd om liefdevol te laten zijn wat er is, bij mezelf en de ander, eerlijk mijn teleurstelling te uiten, maar ook begrip te tonen voor de ander. En samen tot een goede oplossing te komen en zo ook weer ruimte te geven aan mijn drive om weer door te gaan.

Ook op persoonlijk vlak heb ik veel nieuwe dingen mogen doen en ben ik uit mijn comfortzone gestapt. Ik ging voor de eerste keer naar een ‘samen onderweg‘ weekend met vrouwen die ik niet kende, en heb mooie voor mij ‘nieuwe’ vrouwen leren kennen. Wat heb ik in dat vrouwenweekend echt de Heilige Geest mogen ervaren. Zo mooi wanneer je je door Hem laat leiden, dan gebeuren er echt prachtige dingen.

Een andere nieuwe ervaring in 2022 was voor mij, dat ik voor de eerste keer naar een kloosterweekend ben geweest. Wat was het heerlijk om daar gewoon te zijn, in de stilte. Ja, de stilte deed me goed, maar was tegelijkertijd ook confronterend. Maar juist door die confrontatie ook zo helend. Ook in het kloosterweekend heb ik God weer zo dicht bij mogen ervaren. Dat begon al voordat ik er heen ging en ik een prachtig beeld ontving toen ik nadacht of ik er wel of niet heen zou gaan.

Tijdens de gesprekken in mijn praktijk met waardevolle vrouwen, of tijdens wandelcoach sessies ervaar ik ook echt de leiding van de Heilige Geest. Zo mooi, zo helend, genezend en krachtig.

Dankbaar kijk ik terug op het afgelopen jaar, waarin ik als persoon, maar ook in mijn werk ben gegroeid. Door liefdevol te zijn naar mezelf. Ik heb geleerd om nog meer mijn plek in te nemen en samen met mijn Maker onderweg te gaan. Op Hem te vertrouwen en me te laten leiden door de Heilige Geest. Mijn kroon te dragen, midden in mijn vragen en in mijn pijn. Ja, ik heb echt ook zelf weer mogen ervaren dat Hij juist dan heel dicht bij me wil zijn.

Liefdevol was mijn woord voor 2022. En dat is iets wat ik nog meer heb geleerd, om liefdevol te laten zijn wat er is. Mezelf liefdevol te omarmen. Steeds opnieuw pijn of verdriet te omarmen, er niet tegen te vechten, maar het liefdevol te omarmen. En zo steeds een laagje dieper te gaan.

Hoe kijk jij terug op 2022? Wat heb jij geleerd in 2022 en wat neem je mee naar 2023? Of wat wil je juist loslaten en anders gaan doen?

 

Liefs,

E-book ‘Niet goed genoeg’

Herken jij het gevoel: ‘ik ben niet goed genoeg’?

Dan is dit e-book echt iets voor jou. Je vindt er acht tips die zorgen dat je:

 • je waardevol en krachtig gaat voelen
 • meer vreugde en energie ervaart
 • goed voor jezelf leert zorgen
 • ruimte durft te geven aan je emoties
 • zin hebt om weer te gaan doen wat bij jou past

Download de whitepaper met 8 waardevolle tips die jou helpen je weer goed genoeg te voelen

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Kennismaken? 

Heb je vragen of ben je op zoek naar een coach? Neem gerust contact op, zodat we (vrijblijvend) kennis kunnen maken. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten en verder te helpen!

Deel dit blog

4 reacties

 1. Ik vind jouw proces zo boeiend. Vooral ook wat je schrijft onder de rode letters. Zelf ben ik aan het nadenken over hoe 2022 was en ik kan het niet goed samenvatten. Het lijken allemaal brokjes, ik zie nog niet de grote lijn. Mijn woord om dit jaar over na te denken was: geliefd (door God). Daar heb ik op allerlei manieren veel over geleerd. maar eigenlijk meer doordat de Heer liet zien, wie Hij is. Zijn karaktereigenschappen. Dat Hij niet een borrelend vulkaan is, die elke moment uit kan barsten. Of een soort Mister Perfect, die op alle slakjes zout legt. Maar in Christus een liefdevolle Vader. Dat Hij niet tegen me is, maar voor me. En van me houdt.

  Dat op spiritueel gebied 🙂 De rest , daar ben ik over aan het nadenken. Ik hoop dat je nog veel fijne blogs gaat schrijven in 2022. En dat je veel vrouwen mag helpen! Misschien ga je volgend jaar nog wel meer uit je comfortzone stappen. Ik zou het leuk vinden als je vaker live zou gaan op Instagram. Al waren het maar bemoedigende 20-minuutjes ofzo. Ik blijf je volgen en hoop je op een dag in het echt te ontmoeten. xxx

  1. Lieve Aritha,
   Allereerst dank je wel voor je uitgebreide reactie. Zo fijn om jouw reactie te lezen. En wat een mooi woord had jij voor 2022 en zo mooi dat je daarover geleerd hebt dat Hij in Christus een liefdevolle Vader is.
   Wat leuk dat je schrijft dat ik in 2023 misschien nog wel meer uit mijn comfortzone mag gaan stappen door vaker live te gaan op Instagram. Dat is ook een van mijn voornemens om in 2023 meer te gaan doen, zo mooi dat jij dit dan ook benoemt. Is voor mij echt een bevestiging om het dan ook te gaan doen.
   En het lijkt mij ook super leuk om jou een keer live te zien!

 2. Johanneke, ik vind het telkens weer mooi om jouw blogs te lezen. Reageer niet altijd, maar ze zijn leerzaam. (Vooral ook omdat jij jouw eigen worstelingen niet verzwijgt maar benoemt) Niet de pijn ontvluchten, er echter ín zijn en op Hem te vertrouwen dat Hij mij erdoorheen draagt… Want Hij heeft Zijn kracht in onze zwakheid volbracht. Juist dat ga ik dan ervaren, maar moet ik ook telkens weer leren. Want de confrontatie ontlopen lijkt soms veel gemakkelijker… Het bemoedigt me telkens weer, wanneer je hierover schrijft. Draag je kroon, door de pijn heen! Het mag er zijn… Veel zegen in jouw werk toegewenst.

  1. Lieve Yvonne,
   Dank je wel voor je reactie. Fijn dat het jou bemoedigt wanneer je leest in mijn blogs dat jij je kroon mag dragen door je pijn heen. Het mag er zijn. Het blijft ook voor mij steeds een leerproces van vallen en opstaan. Ik wens je toe dat je in jouw leerproces mag blijven ervaren zoals je zelf ook schrijft dat Hij jou wil dragen. Warme groet, Johanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze blogs vind je misschien ook interessant